GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρουμανία: Η νεολαία επιθυμεί την επιστροφή στον κομμουνισμό

Θεωρεί ότι πριν τη πτώση του Τσαουσέσκου τα πράγματα ήταν καλύτερα Κάτοικοι του Βουκουρεστίου διαδηλώνουν μποροστά απόένα φλεγόμ...

Θεωρεί ότι πριν τη πτώση του Τσαουσέσκου τα πράγματα ήταν καλύτερα
Κάτοικοι του Βουκουρεστίου διαδηλώνουν μποροστά απόένα φλεγόμενο κτίριο ζητώντας δημοκρατία και ελευθερία, στισ 24 Δεκεμβρίου 1989. Οι νεαροί νοσταλγοί του καθεστώτος ήταν σε πολλές περιπτώσεις αγέννητοι όταν εκτυλίσσονταν αυτές οι σκηνές.
 
Μπορεί η περίοδος κατά την οποία βρισκόταν στην εξουσία ο Νικολάι Τσαουσέσκου να σήμανε για την Ρουμανία την επιβολή μίας από τις σκληρές κομουνιστικού χαρακτήρα απολυταρχίες, όμως στις μέρες μας η ρουμανική νεολαία δηλώνει πως «τότε», δηλαδή πριν από την πτώση του καθεστώτος το 1989, «όλα ήταν καλύτερα».
Αν εκείνοι που διανύουν την τρίτη ηλικία νοσταλγούν τις παλιές καλές εποχές, οι νεαροί Ρουμάνοι νοσταλγούν μία εποχή που δεν έζησαν ποτέ.
Σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος Σόρος στο Βουκουρέστι, «τα δύο τρίτα των εφήβων βεβαιώνουν ότι την εποχή του κομουνισμού τα πράγματα ήταν καλύτερα, κυρίως διότι υπήρχε περισσότερος σεβασμός στους νόμους», όπως εξηγεί ο συντονιστής της έρευνας Οβίντιου Βόιτσου. «Δεν έχουν εμπιστοσύνη ούτε στη δημοκρατία ούτε στην οικονομία της αγοράς και δεν απορρίπτουν την ιδέα ενός απολυταρχικού ηγέτη.», συνεχίζει.
Είκοσί τρία χρόνια μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος και πέντε χρόνια μετά την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρουμανία πασχίζει να γυρίσει σελίδα στο παρελθόν της. η πολιτική αστάθεια, η οικονομική κρίση και οι πολιτικοί που δεν στέκονται πάντα στο ύψος των περιστάσεων βυθίζουν τη νεολαία της χώρας σε βαθιά δυσφορία.
Αντί να ψάχνουν ορόσημα στο μέλλον τους, προτιμούν να στρέφονται προς ένα παρελθόν που δεν γνώρισαν, αλλά που τους γοητεύει. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, όσοι πραγματικά έζησαν επί Τσαουσέσκου, δεν θυμούνται με ρόδινα χρώματα εκείνα τα χρόνια. «Είναι παράλογο. Δεν έχουν ιδέα τι περάσαμε τότε. Μπορώ να καταλάβω τους συνομήλικούς μου που αναπολούν την λεγόμενη κοινωνική ασφάλεια του παλιού καθεστώτος, αλλά να οι νέοι συμπαθούν τον Τσαουσέσκου, αυτό σημαίνει ότι αποτύχαμε, ότι φυλακιστήκαμε για το τίποτα.», λέει ο συνταξιούχος πια Μουσκούρ Ιονάσκου.
Η δυσφορία της ρουμανικής νεολαίας γιγαντώθηκε μετά την πολιτική κρίση που έπληξε τη χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η σκληρή σύγκρουση μεταξύ του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα και του επικεφαλής της κεντροδεξιάς Τράιαν Μπασέσκου έπεισαν μεγάλη μερίδα της νεολαίας ότι η ηγεσία δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματά τους.
Παρόλο που ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο, η σοσιαλιστική κυβέρνησης άλλαξε υπουργό Εκπαίδευσης τέσσερις φορές ως τώρα και τα σχολεία άνοιξαν φέτος με μία εβδομάδα καθυστέρηση. Η αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός απέκτησε το διδακτορικό με λογοκλοπή δεν βοήθησε τα πράγματα. Σύμφωνα με την έρευνα του Ιδρύματος Σόρος το 47% των νέων ηλικίας 14 έσω 18 ετών εκτιμά ότι το εκπαιδευτικό σύστημα είναι χειρότερο από εκείνο της κομουνιστική εποχής και το 46% δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας.
«Επί Τσαουσέσκου όποιος διέπραττε λογοκλοπή θα έμπαινε φυλακή. Σήμερα κερδίζει πάντα ο πιο δυνατός, χωρίς να έχει σημασία τι κάνει. Μόνο οι φτωχοί σέβονται τον νόμο», ισχυρίζεται ο έφηβος Στέφαν.
Σχόλια αναγνωστών (0)

6 σχόλια

  1. Oι Ρουμανοι ειναι πιο εξυπνοι απο εμας
    Μακαρι να ειχαμε κομμουνισμο στην Ελλαδα και να διωχναμε τους Αμερικανους απο τα κατεχομενα εδαφη της Σουδας.
    Αλλα μας εφαγε το αμερικανικο λαιφσταιλ του κωστοπουλου και ο διεφθαρμενος τριαντακονταπενταετης νατοκινουμενος δικομματισμος των τραπεζιτων εχωριων και εξωτερικων
    Η οικογενοιοκρατεια των εθνικων εργολαβων ,των μπαντζανακηδων,εμαθε στο ρουσφετι και στο νομιμοποιηση του αυθαιρετου και ερχονται τωρα και οι ναζι να χτυπανε το μεταναστη και να λενε ναι στο μουσειο του λατση για να γλιτωσει φορους με το μπουρδελο τους στη Ν.Ιωνια,να πηγαινει να γαμαει ο στραβοχυμενος θεμος τις ρωσιδες και να τους αφιερωνει πρωτοσελιδα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι,ένα κομμουνιστικό καθεστώς αλα Βόρεια Κορέα ας πούμε με τον ....απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις θεμελιώδεις ελευθερίες είναι το καλύτερο.

    Είναι αδιαμφισβήτητο το σύγχρονο σάπιο πολιτικό σύστημα γεννάει παρακρούσεις.

    ΚΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με ποιούς θα εφαρμοζόταν κομμουνισμός;;;;;αφού όλοι οι πολιτικοί είναι για τα μπάζα!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. ΚΑΙ Η ΝΑΤΟΙΚΗ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΚΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΨΩΜΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφου οι Ρουμάνοι λένε οτι με τη χούντα του Τσαουσέσκου ισως να ηταν καλύτερα η ζωή τους ....εγω τι να προσθέσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...Τα δύο τρίτα των εφήβων, δηλ. το 66%, επιθυμεί σοσιαλισμό-κομμουνισμό, τον οποίο δεν γνώρισε.

    Οι παλαιότεροι που τον γνώρισαν, επιθυμούν καπιταλισμό.

    Πώς γίνεται αυτό; Από πού έμαθαν οι νεώτεροι ότι ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός είναι ένα καθόλα εξαιρετικά ανώτερο σύστημα απ' τον καπιταλισμό;

    Εκείνο λοιπόν που με έντεχνο τρόπο αποκρύπτει αυτή η δημοσκόπηση κι αυτό το άρθρο εντέλει, είναι πως και οι παλαιότερες γενιές αναπολούν το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

    Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως όλα τότε έγιναν χωρίς παρέκκλιση απ' την ορθή οικοδόμηση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.

    Γι' αυτό άλλωστε κι έγινε δυνατή η ανατροπή του και μάλιστα απ' τα ίδια τα κομμουνιστικά κόμματα που είχαν οπορτουνέψει και σοσιαλδημοκρατικοποιηθεί. Κάτι σαν ΠΑΣΟΚΟΣΥΡΙΖΑ δηλαδή είχαν καταντήσει.

    Φανταστείτε λοιπόν να μην είχε προκύψει παρέκκλιση απ' τους οικονομικούς και πολιτικούς νόμους τού σοσιαλισμού-κομμουνισμού...

    Άτρωτος θα ήταν ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε τον 20ο αιώνα και οι λαοί σ' εκείνες τις χώρες θα μας είχαν αφήσει σ' επίπεδο διαβίωσης, εμάς στον καπιταλισμό, διακόσια χρόνια πίσω...

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σ' εκείνες τις χώρες η λέξη ανεργία ήταν άγνωστη.

    (Επί καπιταλισμού)
    ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση